پنج شنبه, ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ | ۰۸ شوّال ۱۴۴۵ قمری | ۱۸ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
هدر بالا
  1. فرهنگ و ادب
یکشنبه, ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ ۱۶:۵۲
زمان مطالعه: 9 دقیقه
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با اشاره به اینکه در ایام یادروز سعدی، نمایشگاهی از سکه های مهرهای تاریخی دوره سعدی به نمایش در می آید و کارگاه آموزشی هم در کنار آن برپا می شود، گفت: روز دوشنبه چهارم اردیبهشت ماه ساعت 10 این نمایشگاه برپا می شود.

روح الله منوچهری، در گفت و گو با خبرنگار پیام خبر گفت: 2 سازمان اسناد و کتابخانه ملی که ادغام شدند، فعالیت های آنان در سطح مناطق و به صورت منطقه ای در حال انجام است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با اشاره به اینکه کارهای کتابخانه ملی که در تهران انجام می شود، از جمله صدور مجوزها، فیپا، نشر و خدماتی که به پژوهشگران ارائه می شود، در این مرکز هم به اجرا می رسد، اضافه کرد: بخش اسنادی این مرکز قریب یکصد دستگاه دولتی هستند که طبق قانون باید اسناد خود را در اختیار این سازمان قرار دهند؛ اسناد این سازمان ها به این سازمان تحویل می شود، پس از ارزشیابی بر اساس درجه اهمیتی که دارند مشخص می شود که این اسناد به چه شیوه ای باید دسته بندی و نگهداری شوند و بخشی از اسناد هم باید امحا شود و پس از اخذ مجوزهای لازم امحا شکل می گیرد.

وی با اشاره به اینکه قانون مشخص می کند که اسناد زمان بندی داشته باشد، اضافه کرد: در ارزشیابی اسناد وقتی این اسناد وارد سازمان می شود، ممکن است یک برگ از آن زونکن باعث شود تا همه اسناد نگهداری شوند و از این رو اسناد به دقت بررسی می شوند، کار بسیار حساس و پرمشقتی است و نیاز به دقت زیادی دارد.

منوچهری با تاکید بر اینکه اسناد علاوه بر اینکه اسکن می شوند به صورت فیزیکی هم ارائه می شود، اظهار کرد: ادارات در صورتی که به بایگانی خود نیاز داشته باشند، می توانند مکاتبه کرده و اسکن اسناد را در اختیار بگیرند، این یکصد دستگاه که گفته شد، الزاما باید اسناد خود را تحویل دهند و شمولیت سازمان ها را قانون اسناد مشخص می کند.

وی با اشاره به اینکه یکسری از اسناد غیردولتی هستند که نمونه آن قباله ازدواج های قدیمی اجداد ماست که زمانی سند رسمی بوده ولی الان با آن هیچ کاری نمی توان انجام داد و خیلی از افرادی دردی دوا نمی کند، افزود: این برای پژوهشگران خیلی مهم است و از آن از ادبیاتی که نوشته شده، نوع آن و موارد مختلف را استفاده می کنند.

منوچهری با اشاره به اینکه اسناد دولتی، اسناد غیردولتی و اسناد تاریخی به صورت جداگانه جداسازی می شوند و بر اساس دوره تاریخی که دارند دیجیتال سازی می شوند و در سامانه کتابخانه ملی قابل جستجو خواهند بود، تاکید کرد: به طور مثال اسنادی که در این مرکز و در سایر مراکز مثل تهران وجود دارد و در مورد خلیج فارس هستند را می توان جستجو کرد و قابل رویت است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با یادآوری این مطلب که بخش دیگری تحت عنوان کتاب های خطی، چاپ سنگی و چاپ سربی وجود دارد که این به صورت جداگانه نگهداری می شوند، افزود: بخش تاریخ شفاهی وجود دارد و با بزرگانی که در سطح استان و منطقه هستند مصاحبه های دقیق و درستی انجام می شود و بر اساس اصول حرفه ای تاریخ شفاهی مصاحبه انجام می شود که فیلم، صوت و متن آن را در اختیار داریم که تاکنون 115 نفر از بزرگان فارس را انجام داده ایم.

وی با اشاره به اینکه مرحوم جمشید صداقت کیش و مرحوم دکتر علی اصغر خدادوست و برادران فقیری جز افرادی هستند که در آرشیو تاریخ شفاهی این مرکز وجود دارد، تاکید کرد: از برخی از استانداران داریم تا افرادی که در حوزه هنر و فرهنگ در این مرز و بوم کار کرده اند.

منوچهری گفت: در دوران کرونا تهیه مصاحبه از کادردرمان در بخش تاریخ شفاهی هم انجام شده است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس تاکید کرد: در بخش تالارهای این مرکز، سه تالار وجود دارد، که تالار وصال، قشقایی و فارس شناسی است که تالار فارس شناسی برای افرادی است که از دکتری به بالا هستند و آن دو تالار دیگر هم یکی برای خانم ها و یکی برای آقایان است.

وی با اشاره به اینکه شرایط عضویت در این مرکز دقیقا بر اساس شرایط کتابخانه ملی تهران است، افزود: کتابخانه ملی هدف عمده ای که دارد اینست که برای آیندگان میراث مکتوب را حفظ کند و به دست آنان برساند، در صورتی که یک کتابخانه عمومی برای آموزش مردم و ارتقا عمومی فعالیت می کند.

منوچهری گفت: تالار رقمی، این مرکز برای دسترسی به کتابخانه دیجیتال فراهم است و سیستم هایی برای این منظور تعبیه شده است.

وی با اشاره به اینکه موزه فرهنگ فارس در این مرکز وجود دارد که یک نقاشی از کمال الملک را در خود جای داده است، اظهار کرد: قرآن های خطی به خط افراد مختلف در این موزه نگهداری می شود و سندی خطی به دستخط ملاصدرای شیرازی در این مرکز نگهداری می شود و قلمدان هایی که مورد استفاده قرار می گرفته است در آن وجود دارد که بازدید از آن در طبقه همکف رایگان است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با اشاره به اینکه آرشیو ملی هنر در این مرکز وجود دارد که می توان از آن بهره جست، اضافه کرد: در آرشیو ملی هنر اطلاعات هفت هنر وارد کنیم و در اختیار پژوهشگران قرار دهیم، این مورد در مرکز فارس رقم می خورد و در تهران وجود ندارد و بخش سینما از ابتدای وجود سینما در ایران تا سال 1398 را آماده کرده ایم و تمام این فیلم ها در آرشیو وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه اولین فیلم ایرانی که در هند تولید شده است را در این آرشیو قرار داده ایم، افزود: تمام فیلم هایی که در سینمای ایران تولید شده است، را داریم، همه این فیلم ها با کلیدواژگان مختلف نظیر بازیگر، کارگردان، اسم فیلم و غیره قابل جستجو هست.

منوچهری گفت: فضایی وجود دارد که پژوهشگرانی می خواهند در رابطه با فیلم ها اقدام پژوهشی کنند بیایند و آنها را رصد کنند و این اقدام غیر سینما برای سایر هنرها مثل موسیقی و هنرهای تجسمی هم انجام می شود.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با تاکید بر اینکه هنوز نتوانسته ایم برای سایر هنرها کار را انجام دهیم چون کاری سخت و زمانبر است، افزود: آرشیو ملی قرآن کریم را ایجاد کردیم و به سایر کشورها مکاتبه شده است و قرآن های خطی که در سایر کشورهای وجود دارد را به صورت دیجیتال جمع آوری کرده ایم و این تعداد به 500 عدد می رسد و اطلاعات کامل قرآن نظیر کاتب، قرن و محل نگهداری را نوشته ایم و پژوهشگران می توانند بر این اساس جستجو کنند و این کار هم در این مدیریت انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه تصاویر با کیفیت بالاست و می توانند روی آن زوم کنند، اضافه کرد: همه قرآن های خطی نیستند ولی سعی کردیم قرآن هایی که توسط خوشنویسان ایرانی نگاشته شده است را جمع آوری کنیم.

منوچهری با اشاره به اینکه روزنامه های اسکن شده است و گپ هایی بین آن وجود دارد که در حال مکاتبه با سایر نهادها هستیم، افزود: تمرکز ما بر حفظ و نگهداری است ابتدا دیجیتال سازی می شود و برای نسخ خطی آفت زدایی و مرمت است.

وی با اشاره به اینکه با اینکه روزانه دومرتبه شرایط دمایی و رطوبتی را اسناد را ثبت می کنیم، افزود: ما در ایده آل ترین شرایط اسناد را نگهداری می کنیم و در تمام دنیا ویترین هایی وجود دارد که دمای محیط با دمای زیر ویترین متفاوت است و دمای زیر ویترین چک می شود و برای خرید این ویترین ها نیاز به تامین مالی است.

وی با اشاره به اینکه بنده خدایی تعدادی سند خطی داشت که می خواست بفروش برساند و با وی صحبت شد و قبول کرد اسناد را اهدا کند و قرار است در روز 19 اردیبهشت ماه مراسم تجلیل از اهداگران را داشته باشیم و اولین جلسه مجمع خیرین اهدا گران استان هم در این مرکز انجام می شود، افزود: سعی داریم اولین جلسه مجمع عالی خیرین استان هم در این مرکز برپا می شود که با جدیت دنبال می کنیم انجمن خیرین به این مناسبت راه اندازی شود.

منوچهری با اشاره به اینکه اسناد شامل مبایع نامه، اجیرنامه و قباله بوده است که مردم می توانند آن را اهدا کنند، گفت: اسناد در روشن کردن ابعاد تاریخی می تواند موثر عمل کند و افرادی هم که سند ارزشمند داشته باشند که ارزش آن را کارشناسان ما مشخص می کنند، می توانند به امانت به ما بسپارند و اگر سند مرمت نیاز داشته باشد هم آن را مرمت می کنیم.

وی با اشاره به اینکه در ایام یادروز سعدی، نمایشگاهی از سکه های مهرهای تاریخی دوره سعدی به نمایش در می آید و کارگاه آموزشی هم در کنار آن برپا می شود، افزود: روز دوشنبه چهارم اردیبهشت ماه ساعت 10 این نمایشگاه برپا می شود.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با اشاره به اینکه برای روز سعدی، نشست و محفل ادبی با ادبا داریم، افزود: نمایشگاه تصاویر تاریخی آرامگاه سعدی در دوران مختلف را خواهیم داشت که سعی می کنیم در محل سعدیه برگزار شود.

وی با اشاره به اینکه چهار هزار قطعه عکس قدیمی در این مرکز وجود دارد که فهرست نویسی شده است، افزود: تصاویری از شیراز قدیم داریم که عکاسی هم عکس جدید آن را مهیا کرده است که روی شاسی آماده داریم و در روز شیراز نمایشگاهی خواهد شد.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با اشاره به اینکه نقشه های تاریخی که پیرامون خلیج فارس وجود دارد را بیرون آورده ایم و سعی کردیم که از زبان مسئولین داخل کشور خودمان نباشد، اضافه کرد: نمایشگاه خلیج فارس از نگاه دولت های خارجی، شامل نقشه ها و مکاتبات بوده است که در حال رایزنی با همکاری سایر نهادها این نمایشگاه برپا شود و در روز ملی خلیج فارس هم پنل علمی با همکاری دانشگاه شیراز برگزار می شود.

وی با اشاره به اینکه برای روز اسناد هم از اهداکنندگان اسناد تجلیل می شود، تاکید کرد: از یکی دو دستگاه برتر هم که همکاری خوبی در اسناد دولتی دارند، تجلیل می شوند، سعی داریم که به گونه ای برنامه برگزار شود تا افراد اگر اسنادی دارند را در راستای حفظ هویت ملی به این مرکز ارائه کنند.

منوچهری در پایان گفت: 14 قرآن خطی و اولین دیوان حافظ که مربوط به قرن نهم است، در این مرکز حفظ و نگهداری می شود.

 

کد خبر 208375

 

دیدگاه ها

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید