
به گزارش پیام خبر، دکتر روح الله منوچهری، امروز در مراسم روز اسناد و میراث مکتوب که در تالار فرهنگ مرکز اسناد و کتابخانه ملی جنوب کشور برگزار شد، با اشاره به زندگی شیخ کلینی که روز اسناد به مناسبت سالروز ولادت وی در تقویم نامگذاری شده است، گفت: شیخ کلینی در روزگار دشواری می زیسته است و تولدش با وفات امام حسن عسکری (ع) و دوره حیات او با شروع غیبت صغری امام عصر (عج)، همزمان بوده است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی جنوب کشور با اشاره به اینکه شیخ کلینی در ۲۰ سال پایانی عمرش در بغداد زندگی کرده و امکان ارتباطش با حضرت ولی عصر (عج) بوده کتاب الکافی کتاب اربعه ۱۶۶ هزار روایت و سند در او ذکر شده است، گفت: در زمان حیات مورد اعتماد وثوق همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی بوده و نخستین فردی است که که لقب ثقه الاسلام را گرفت.
وی گفت: او از مورد اعتمادترین کسانی است که در علم نقل حدیث و گردآوری اسناد آن زمان و میراث مکتوب شیعه فعالیت داشته است.
دکتر منوچهری اظهار کرد: امروز اسناد ملی و میراث مکتوب شاخصه های فرهنگی جز ارزنده ترین و مهمترین موضوعات در کشور به حساب می آید و در فارس و ایران پیشینه درخشانی در این رابطه وجود دارد و قدیمی ترین اثر موجود در گنجینه ملی ایران به استان فارس تعلق دارد.
وی گفت: بومی سازی در سطح منطقه از وظایف مرکز اسناد جنوب است که 2 محور در این رابطه در اسناد ملی خوشبختانه ۲۰ میلیون برگ سند در این مدیریت نگهداری می شود و در یکسال گذشته همکاران بیش از ۵۰۰ هزار سند افزوده شده که ۱۴۶ تن اوراق امحایی داشته ایم.
منوچهری اظهار کرد: اسناد غیر دولتی نظیر اسناد خاندانی در دست اشخاص قرار دارد که از اهمیت خاصی برخوردار است و مرکز اسناد آمادگی پذیرش اسناد به صورت خرید، اهدایی و امانت را دارد که در آرشیو اسناد ملی نگهداری شود.
وی افزود: 2 نمایشگاه منتخب ارزشمندی از آثار خوشنویسی، نقاشی و کتابت فارس در این هفته در مرکز اسناد برپا هست.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفت: منتخب ارزشمندی از آثار نقاشی و خوشنویسی در موزه فرهنگ فارس قرار دارد و آرشیو ملی هنر برگ زرین دیگری است که در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.
منوچهری اضافه کرد: در سال گذشته، سند با ارزش 500 هزار برگ ایجاد شد و بیش از 19 هزار سند فهرست نویسی شده است و بیش از 15 هزار سند به پژوهشگران تحویل شد و 40 هزار فریم سند اسکن و سه هزار دیجتال سازی شده است.
بر اساس این گزارش در ادامه دکتر محمدصادق میرزاابوالقاسمی هم گفت: تنگ «الله اکبر« شیراز گذرگاه هزار ساله است و نشانه های رفت و آمد در این مسیر از هزار سال پیش تاکنون وجود دارد اما به خاطر صعب العبور بودن تا دوره صفوی کمتر استفاده می شد و یکی از بخش های مهم شهری شد.
استاد دانشگاه شیراز افزود: پس از این مسیر مستقیم از تنگ الله اکبر تا پل علی ابن حمزه (ع) به عنوان یک مسیر مهم تلقی می شد و این اتفاق موجب تغییر و تحول مفهوم منظر شهری شده است.
وی گفت: در این زمان طاقی ایجاد می شود و روی این طاق قرآن 17 مَن (هر مَن معادل سه کیلوگرم بوده است) قرار می دهند و مفهوم دروازه قرآن ایجاد می شود.
دکتر میرزاابوالقاسمی با اشاره به اینکه طاق قرآن در سال 1314 تخریب کردند و در سال 1327 حسین ایگار طاق جدید را راه اندازی کرد و دره کنار طاق قرآن را برای مسائل ترافیکی پر کردند و خط عبور و مرور فراهم شد، افزود: در سال 1305 به خاطر تغییر در مسائل دیوانی کشور و ثبت اموال به صورت سندی و ثبت افراد در شناسنامه، موضوعاتی نظیر ارث شفاهی و نبود اسناد پیش آمد که برخی برای حفظ اموال خود آن را وقف می کردند.
وی گفت: فردی در آن سال باغچه و کوه کناری دروازه قرآن که اکنون مقبره خواجوی کرمانی است را وقف کرد، اما این موضوع تنها یک سند تاریخی ماند و هیچگاه به ثبت نهایی نرسید و در آن سند نوشته شده بود «سه دانگ از باغچه ای که در حدود مقبره خواجوی کرمانی را برای عزاداری امام حسین (ع) کرده است و دو سوم از این سهم را برای تعزیه داری حضرت عباس (ع) در نظر گرفته و یک سهم، برای تعمیر طاق قرآن و قرآن طاق قرآن در نظر گرفته است»، این کوه محل نشستن عرفا بوده و مالکیت شخصی نداشته است.
وی گفت: این سند مربوط به 1305 است و شهر در آن زمان در حال گسترش بوده و به خاطر رفت و آمد خودرو و کوچک بودن دروازه قرآن وقت، طاق هزار ساله را از بین می برند.
دکتر میرزاابوالقاسمی افزود: بعد از تخریب طاق و آماده سازی طاق قرآن جدید، تحویل وزارت فرهنگ و هنر وقت قرار گرفت و اکنون هم در اختیار شهرداری است و مفاد تاریخی این سند هیچ وقت اجرا نشد.