جمعه, ۰۲ خرداد ۱۴۰۴ | ۲۴ ذو القعدة ۱۴۴۶ قمری | ۲۳ مه ۲۰۲۵ میلادی
هدر بالا
  1. گردشگری
چهارشنبه, ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ ۱۶:۱۰
زمان مطالعه: 6 دقیقه
گل محمدی که در ایران تکثیر می‌شود و رشد می‌کند، ازنظر کیفیت، بهتر از گل‌‌های محمدی نقاط دیگر جهان است. یکی از معروف ترین روستا های گلاب گیری، روستای فرخد در خراسان است که هر ساله اردیبهشت ماه عطر گل گلاب آن فضا را بر می دارد و به قمصر خراسان مشهور است.

به گزارش پیام خبر، گل محمدی که در ایران تکثیر می‌شود و رشد می‌کند، ازنظر کیفیت، بهتر از گل‌‌های محمدی نقاط دیگر جهان است. علت این برتری، آب‌وهوای ایران است. هوای خشک و کویری ایران، شرایط مناسبی را برای رشد این گل، فراهم کرده است. گل محمدی چنان با شرایط ایران هماهنگ است که به‌نوعی گل ملی ایران هم محسوب می‌شود. این قضیه تا جایی مهم است که وقتی در زبان فارسی می‌گویند گل، منظور فقط گل سرخ یا گل محمدی ایرانی است و همین موضوع باعث شده تقطیر گل محمدی را گلاب بنامند.

یکی از معروف ترین روستا های گلاب گیری، روستای فرخد در خراسان است که هر ساله اردیبهشت ماه عطر گل گلاب آن فضا را بر می دارد و به قمصر خراسان مشهور است.

محصول اول این روستا گلاب می باشد، کارگاه های گلاب‌ گیری زیادی در روستا دایر شده ‌است که وجود این کارگاه‌ ها باعث شده کشت و تولید گلاب توسط مردم روستا رونق پیدا ‌کند. بیش از نیم قرن است که کشاورزان پرتلاش در روستای فرخد، گل محمدی کشت می‌کنند و ثمره تلاش آن‌ها تولید چند تن گل محمدی در سال است. 

روستای فرخد به دلیل کشت فراوان گل محمدی و تولید گلاب ناب به مهد گلاب مشهد و قمصر خراسان معروف است. کارگران و کشاورزان زحمتکش روستای فرخد طی ۲۰ روز چیدن گل‌ های محمدی را از صبح زود تا ظهر یعنی زمانی که گل‌ ها روی بوته‌ها به حالت باز باشند، انجام می‌ دهند.

امیرخانی رئیس شورای روستای فرخد می گوید: با توجه به بارندگی‌های بهاره امسال اوضاع و احوال جماعت کشاورز و دامدار رو به بهبود است و گلستان داران گل محمدی نیز از این مورد بی نصیب نماندند، سردی هوا باعث شد که محصول حدود یک هفته دیرتر از هرسال ببار بنشیند.

او ادامه می دهد: در هر هکتار گل محمدی میانگین برداشت پنج الی شش تن میباشد که البته در قمصرخراسان روستای بزرگ فَرُّخَد بدلیل رسیدگی خوب کشاورزان معمولا همان شش تن تامین می‌شود .هر کارگر در روز حدود بیست و پنج کیاو گرم برداشت گل دارد گل هر چقدر زودتر جمع آوری شود وافتاب کمتری بخورد کیفیت بهتر و بالاتری خواهد داشت.

این مسئول می گوید: سال‌های پیش تقریبا صددرصد محصول توسط کارخانه ها خریداری می‌شدند اما امروزه با توجه به برگزاری حدود نه دوره جشنواره گل محمدی و ایجاد حدود چهل کارگاه تولید گلاب وعرقیات و به همت اصحاب رسانه قمصر خراسان تا حدودی هرچند نه کامل ودر شان شناخته شده و این امر به دو گونه تاثیر گذاشته هم خام فروشی نقدی گل به گردشگران را موجب شده و هم باعث فروش فرآورده های گل محمدی و سایر محصول شده است.

او می افزاید: گلاب در این بین بیشترین تولید و بیشترین مشتری را دارد در همین راستا حدود پنج جلسه ی مشترک بین ستاد برگزاری جشنواره گل محمدی و کارگاه داران برگزار شده تا اقدامات لازم در راستای ارائه بهترین تسهیلات به مردم مشهد و زوار ومجاور شاه خراسان داده شود.

امیرخانی می گوید: به برکت وجود بارگاه منور رضوی تقریبا از تمام ملیت هایی که به زیارت حضرت شاه خراسان می آیند گردشگر به قمصرخراسان هم می آید ترجیح کارگاه داران ما تولید گلاب یک به یک و اصطلاحا سنگین این که مورد اقبال مشتری نیز هست.

این مقام مسئول ابراز امیدواری می کند: دولتمردان در راستای ایجاد اشتغال پایدار و کار آفرینی هرچه بیشتر و سالم‌تر حمایتی جدی از تمام مشاغل کارگاهی و خانگی و از جمله این محصول داشته باشند در غیر این صورت رویارویی کارخانه داران با صنایع سنتی کوچک در نهایت رنج آور خواهد بود مگر حمایت خصوصا اصحاب رسانه.

او می گوید: شروع وایده پردازی صد در صد این امر توسط من انجام شد که محصول این فکر و اندیشه، این سطح از درآمد برای اهالی شد و خوشبختانه با توجه به اینکه اکثرا جوان‌ها وارد گود شده اند در راستای گردشگری نیز خدمات و امکانات قابل توجهی ایجاد شده است.

 

در ادامه به یکی از کارگاههای تولید گلاب که جشن گلاب گیری برپا کرده بودند، سر زدیم، در آیین جشن گلاب گیری مراسم دف زنی، رقص چوب، گل غلتانی نوزاد و ‌.... برگزار شد.
سجاد عسگری مسئول کارگاه گلاب گیری خراسان واقع در روستای فرخد در این آیین می گوید: هدف از برگزاری این مراسم، معرفی و ترویج فرهنگ گلاب‌گیری و همچنین عرضه گلاب و عرقیات گیاهی باکیفیت به مردم است.

وی می افزاید: در این مراسم، بازدیدکنندگان می‌توانند از مراحل مختلف گلاب‌گیری، از چیدن گل‌ها تا استخراج عرق، دیدن کنند. همچنین، برنامه‌های فرهنگی و هنری مانند موسیقی سنتی و رقص محلی نیز در این مراسم اجرا می‌شود.

او می گوید: ما در این مراسم از گل‌های محمدی ارگانیک استفاده می‌کنیم و گلاب را به روش سنتی و با استفاده از دستگاه‌های سنتی تهیه می‌کنیم. به همین دلیل، گلاب تولیدی ما از عطر و طعم بی‌نظیری برخوردار است.

مسئول کارگاه گلاب‌گیری خراسان عنوان می کند: برداشت گل‌های محمدی از گلستان‌های روستای فرخد با هدف گلاب‌گیری، تهیه گل خشک، غنچه چینی، مربا، اسانس گیری و…انجام می‌شود و تا اواخر خردادماه نیز ادامه دارد.

وی یادآور می شود: گل محمدی ازجمله گیاهان باارزشی است که در صنایع مختلف ازجمله داروسازی، عطرسازی، صنایع غذایی و آرایشی کاربرد وسیعی دارد.

عسگری ادامه می‌دهد: برگزاری این مراسم به رونق گردشگری در مشهد نیز کمک کرده است. هر هفته، تعداد زیادی از گردشگران از سراسر ایران برای زیارت به مشهد سفر می‌کنند که در این مراسم نیز شرکت می کنند این امر به رونق کسب و کارهای محلی و ایجاد اشتغال در منطقه و ماندگاری بیشتر زایر در مشهد کمک کرده است.

لازم به توضیح است؛ با آغاز فصل برداشت گل محمدی، آئین سنتی گل‌غلتان و گلابگیری در روستای فرخد مشهد برگزار شد. در این مراسم کودکانی که اولین بهار زندگی را تجربه کرده‌اند در مراسم گل غلتان شرکت می‌کنند.

 

کد خبر 232308

 

دیدگاه ها

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید