به گزارش پیام خبر، سید محی الدین حسینی ارسنجانی روزنامه نگار، در یادداشتی پیرامون مبحث بیسوادی و رواج فرهنگ مطالعه نوشت:
سوادآموزی بخش عمده ازمباحث آموزش بزرگسالان را بخود اختصاص داده وبی سوادی یکی از معضلات کشورهای در حال رشد به شمار میرود لذاسواد آموزی از اهمّیت و ضرورت خاصّی برخوردار است. انقلاب اسلامی ایران با رهبریهای امام فقید (ره) آمد تا پس از پشت سر گذاشتن آزمایشات سخت وخنثی کردن توطئه های دشمنان،درصدد ریشه کن کردن جهل و بی سوادی به عنوان پایه ومایۀ اصلی استقلال فرهنگی وتوسعه اجتماعی بر آید و میرود که گامهای ارزنده ای در این راه بردارد.پس از پیروزی انقلاب در بهمن ماه۱۳۵۷ فصل جدیدی در تاریخ سواد آموزی ایران گشوده شد. هدف نهضت سواد آموزی از بین بردن بی سوادی در کشور بود.بطوریکه حداکثر تا۳سال بتوان میزان با سوادی را از مرز ۹۰ درصد بالا ببرد.
بر اساس این طرح لازم بودهرسال حداقل ۳ میلیون نفر افراد بیسواد باسواد شوند. امام خمینی (ره) با پیام تا ریخی خود در ۷دی سال ۱۳۵۸ فرمان مبارزۀ ضربتی با بی سوادی صادر کرد و سازمان نهضت سواد آموزی به صورت کاملاً مستقل تاسیس شد و در اغاز از همکاری و امکانات سایر نهاده ها و سازمانها و ادارات دولتی استفاده میکرد.نهضت سواد آموزی سازمانی است وابسته آموزش وپرورش که به منظور ریشه کن ساختن بی سوادی با توجه به ماده «۸» انجام وظیفه مینماید. نظارت بر حسن اجرای امور وانطباق فعالیتهای سازمانی جامعه از این قانون به عهدۀ نماینده رهبری خواهدبود.آموزش بزرگسالان در خواندن، نوشتن و آموختن حساب، تهیه کتب لازم و تدوین برنامه و تهیه مواد آموزشی و کمک آموزشی منطبق با فرهنگ اسلامی،گزینش اعضاء و تربیت آنان در زمینه های عقیدتی، آموزش وتعلیم مهارتهای لازم، ایجاد اشتیاق در مردم از راههای مادی و معنوی برای شرکت درکلاسهای سواد آموزی وتشویق اعضاء آموزشیاران و بیسوادان ازجمله اهداف و وظایف سازمان سوادآموزی ایران است که همینک درقالب معاونت سوادآموزی وزارت آموزش و پرورش به فعالیت میپردازد.
ضرورت توجه به وضع یاد گیری بزرگسالان وتفاوت آن با خرد سالان موردتوجه مسئولان نهضت سوادآموزی قرارگرفته است و توجه به این ضرورت تنها از طریق آموزش صحیح و در خور این وظیفۀ خطیر آموزشیاری صورت عملی به خود میگیرد، دفتر تحقیق وتالیف بر حسب وظیفۀ و مسئولیتی که به عهده دارد در جهت نیل به این هدف ارزنده و تحقق آرمانهای امام راحلمان تصمیم به تدوین یک مجموعۀدرسی، تحت عنوان«اصول و فنون آموزشیاری» به منظور تربیت آموزشیاران، این برادران و خواهران تلاشگر وفداکاری که عهده دار وظیفۀ سنگین آموزش سواد به بزرگسالان هستند گرفت تا بتوانند با کسب مهارتها و معلومات اساسی در مورد آموزش بزرگسالان، مسئولیت سنگین خودرا به درایت وآگاهی بیشتر ایفا نمایند.
برای این منظور دفترتحقیق وتالیف نهضت سواد آموزی با همکاری های ارزندۀجمعی از استادان دانشگاه ها برنامه ریزی این سری متون درسی را آغاز کرد وکتابی تحت عنوان شناخت بزرگسالان و روشهای سوادآموزی تقدیم آموزشیاران عزیز و سایر دست اندرکاران مسائل آموزشی بزرگسالان میگردد.امید است بامطالعه وعمل به توصیه های آن بتوانند دراین جهاد مقّدس موفق ومشمول عنایات الهی شوند.درگذشته های نه چندان دور ،تعلیم وتربیت در اغلب ممالک طبقاتی ودر انحصار اعیان واشراف بوده است. آنان به تناسب وضعیت طبقاتی ودوری و نزدیکی به هیات حاکمه از سطوح مختلف آموزشی از ابتدائی تا عالی بهره مند میشدندحتی تحصیل دررشته هائی مثل فلسفه و ادبیات و هنر و تاریخ در انحصار کامل اشراف زادگان بود اما انقلاب اسلامی امد تا سواد را در سطح روستاها و مناطق محروم گسترش دهد.
نکته دیگردرمورد سواداینکه تعابیرو تفاسیر مربوط به بی سوادی و باسوادی از دو دیدگاه و نگرش ریشه میگیرد که دیدگاه اوّل همان دیدگاه سنتی است که منظوراز سواد توانائی خواندن، نوشتن وحساب کردن یعنی همان سه مهارت اصلی است و دیدگاه دوّم که درآن منظوراز سواد،توانائی آمادگی افرادبرای مشارکت درسرنوشت خودو پیشرفت و توسعه جامعه ارزیابی میشود.
سواد یعنی توانائی خواندن و نوشتن یک برنامۀ ساده به هر زبانی که شخص تکلم میکند و باسواد کسی است که مطالبی را که میخواند درک کند وبتواند وقایع سادۀ زندگی روزانۀ خود رابنویسد کسی که فقط خواندن بداند شبیه باسوادونیمه باسواد است. با سواد کسی است که مطالبی را که میخواند درک کند و بتواند وقایع سادۀ زندگی روزانۀخودرا بنویسد کسی که فقط خواندن بداند باسوادونیمه باسواد است.به عبارت دیگر در دیدگاه جدید، سوادآموزی اهداف دیگری به جز خواندن و نوشتن را معنامیکند.یعنی آموزش سواد همۀ ابعاد زندگی فرد را شامل میشود و بر تمام شئونات زندگی او تاثیر میگذارد. مسالۀ بی سوادی یکی از مهمترین مسائل جامعۀ بشری مخصوصاً کشور های جهان سوّم است.باید قدردان فعالان سواد آموزی بود و به مربیان این عرصه روز سواد آموزی را تبریک و خدا قوت گفت.
- برچسب
- بیسوادی
- سوادآموزی
- فرهنگ مطالعه