
به گزارش پیام خبر، دکتر مهدی پیرصالحی در حاشیه سفر به شیراز و در گفتوگو با خبرنگاران، با تشریح آخرین وضعیت توزیع دارو در کشور گفت: اکثریت داروهای موجود در کشور سهمیهبندی نیستند و بر اساس نیاز واقعی داروخانهها و مراکز درمانی به طور مستقیم توزیع میشوند.
وی افزود: تنها کمتر از ۱۰ درصد داروهایی که نادر، خاص یا با کمبود کشوری مواجه هستند، بر مبنای شاخصهایی همچون جمعیت استانی توزیع میشوند و در حال بررسی شاخصهای تکمیلیتری مانند بار بیماری، تعداد تختهای بستری، میزان مراجعه بیماران و تعداد پزشکان برای بازنگری در نظام توزیع هستیم.
پیرصالحی با اشاره به برنامههای سازمان غذا و دارو برای توزیع هدفمند داروها اظهار داشت: با تکیه بر دادههای مصرف دارو در کشور و استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، در حال تدوین سازوکارهایی هستیم که دارو به محل مصرف واقعی و نسخه تجویزی منتقل شود و از توزیع بیرویه یا غیرضروری جلوگیری شود.
وی تاکید کرد: اگر دارویی در استانی مصرف ندارد، بر اساس دادههای تحلیلی به استانی منتقل خواهد شد که تقاضای بیشتری دارد؛ این اقدام در نهایت باعث کاهش قاچاق، کمبودهای مقطعی و افزایش بهرهوری در نظام سلامت میشود.
رئیس سازمان غذا و دارو با ابراز نگرانی از گسترش بازار غیرقانونی دارو در کشور گفت: داروهای قاچاق شامل مواردی نظیر داروهای سقط جنین، مخدرها و برخی داروهای خاص هستند که همواره در بازارهای سیاه جهانی رواج دارند.
وی افزود: برخی از داروهایی که در فهرست رسمی دارویی کشور قرار ندارند اما توسط پزشکان تجویز میشوند، مردم را ناگزیر به تهیه از بازار غیررسمی کردهاند. ما با تشکیل کمیسیون ماده ۲۰ امکان تامین نسخهای این داروها را به شرط تایید پزشکی فراهم کردهایم.
پیرصالحی هشدار داد: اغلب داروهای قاچاق، تقلبی و فاقد اثربخشی لازم هستند و نهتنها موجب از بین رفتن سرمایه بیماران میشوند، بلکه سلامتی آنها را نیز به مخاطره میاندازند.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به دشواریهای ناشی از تحریم در حوزه تامین دارو و تجهیزات پزشکی گفت: در برخی کشورها که با ما همکاری دارند نیز فرآیند انتقال پول با تاخیر و هزینه بالا همراه است و همین موضوع، باعث ایجاد اختلال در واردات بهموقع و بروز کمبود میشود.
دکتر پیرصالحی در ادامه با اشاره به وضعیت تامین شیرخشک در کشور گفت: در حوزه شیرخشک معمولی، پنج تولیدکننده داخلی نیاز سالانه کشور را با تولید بیش از ۷۵ میلیون قوطی بهطور کامل تامین میکنند. با این حال، گاه کمبودهایی ناشی از اختلال در زنجیره توزیع گزارش میشود.
وی مشکلات اصلی در این بخش را ناشی از تاخیر در پرداخت مطالبات بیمهها دانست که موجب کاهش انگیزه داروخانهها برای دریافت شیرخشک شده است.
پیرصالحی همچنین با اشاره به وضعیت شیرخشکهای رژیمی و متابولیک افزود: در حالی که شیرخشکهای رژیمی با ورود محمولههای جدید تامین شدهاند، تامین شیرخشکهای متابولیک به دلیل توقف همکاری شرکت تامینکننده اروپایی با چالش جدی مواجه شده و ما ناچاریم این فرآوردهها را بهصورت اضطراری از کشورهای همسایه تهیه کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره افزایش قیمت دارو در کشور گفت: اگر قیمت دارو در ایران را با سایر کشورها مقایسه کنیم، متوجه میشویم که همچنان پایینتر از سطح جهانی است. در بسیاری موارد، تنها در چند کشور خاص ممکن است قیمت دارو پایینتر باشد.
وی با تاکید بر حمایت از تولید داخلی دارو گفت: در حال حاضر بیش از ۹۸ درصد داروهای مصرفی در کشور تولید داخل هستند و از لحاظ ارزش ریالی نیز ۸۲ درصد بازار دارویی ایران را محصولات بومی تشکیل میدهند.
- برچسب
- علوم پزشکی شیراز