سه شنبه, ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری | ۱۲ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
هدر بالا
  1. فرهنگ و ادب
سه شنبه, ۰۸ آبان ۱۴۰۳ ۱۳:۰۰
زمان مطالعه: 8 دقیقه
در اتفاقی نادر و برای اولین بار در کشور آیین رونمایی از صد کتاب صد ساله از مجموعه فرهنگی سید محی‌الدین حسینی ارسنجانی، نویسنده و پژوهشگر فرهنگ فارس در مجتمع اداری، تجاری، فرهنگی مشیر شیراز برگزار شد.

به گزارش پیام خبر، در اتفاقی نادر و برای اولین بار در کشور آیین رونمایی از صد کتاب صد ساله از مجموعه فرهنگی سید محی‌الدین حسینی ارسنجانی، نویسنده و پژوهشگر فرهنگ فارس در مجتمع اداری، تجاری، فرهنگی مشیر شیراز برگزار شد.

مهدی فقیه از هنرمندان برجسته و ملی سینما، تئاتر و تلوزیون در سخنانی کوتاه کارهای حسینی ارسنجانی را در جمع‌آوری آثار مکتوب شیراز و شهرهای فارس ستود و اظهار داشت: از روزنامه‌نگاری تا خبرنگاری و از تالیف کتاب و نگارش مقاله و جمع آوری اسناد تاریخی و کتاب‌های خطی و چاپ‌های قدیم و مجموعه داری کار ایشان در طول سی سال اخیر بوده که باید به وی آفرین و درود گفت.

محمد حسین بحر العلومی هم در سخنانی با اشاره به نقش مطالعه در توسعه و ترویج آرامش روح و سلامت روان جامعه اظهار داشت: همه شما به عشق کتاب آنهم کتابهای خاصی در اینجا گرد هم آمده‌اید و ارزش کتابهایی که صد سال تا صد و بیست و پنج سال پیش چاپ شده‌اند را خوب می‌دانید. آثار مطالعه بر همه و بر روح و روان جامعه مشخص است. هر نوع بررسی و مشاهده را مطالعه می‌گویند، وقتی می‌خواهید کالایی را بخرید و قیمت و کیفیت و دیگر مشخصه‌های آن کالا را بررسی می کنید در واقع دارید درباره آن کالا مطالعه می‌کنید. در جامعه مطالعه فقط برای خواندن معنا می‌شود.

پیشکسوت فرهنگی و پژوهشگر تعلیم و تربیت در ادامه بیان داشت: هر فرد در روز و هفته و ماه باید چند دقیقه را به مطالعه کتابهای مورد علاقه خود اختصاص دهد. مرکز آمار ایران درباره سرانه مطالعه کتب غیر درسی شیرازیها و ایرانیها آماری ارائه داده که هم جالب و هم نگران کننده است. چهار ساعت در ماه میزان مطالعه ما ایرانی‌ها و شیرازی‌هاست یعنی ۲۴۰ دقیقه و این رقم بسیار کمی است. بالاترین آمار مطالعه را هندی‌ها با هفده ساعت دارند و ایرانی‌ها از کره‌ای‌ها از نظر مطالعه جلوتر و از هندی‌ها بسیار عقب ترند.

مجموعه فرهنگی حسینی ارسنجانی گنج پر بهایی است

استاد بحرالعلومی بیان داشت: جناب حسینی ارسنجانی که از دوره تحصیل ایشان در تربیت معلم تاکنون وی را می‌شناسم، طی سی سال برای جمع آوری کتابهای خطی و چاپ سنگی و چاپ سربی زحمت بسیار کشیده و کار و اقدامی ارزشمند و بزرگ انجام داده و گنج پر بهایی را گردآوری کرده‌اند، و که هر یک از این کتاب‌ها خارج از جنبه‌های مادی از نظر محتوایی بسیار ارزشمند هستند و حاوی اطلاعات مفید و ذیقیمتی برای مطالعه‌اند که باید قدر آنها را دانست.

مدرس اسبق مراکز تربیت معلم شیراز و فارس خاطر نشان کرد: ایشان مجموعه‌ای از اسناد و مدارک و برگها و نامه‌های تاریخی مردم شیراز را پیدا کرده و در آرشیو و مجموعه شخصی خود نگهداری کرده‌اند و این کار وی که سالها به این علاقه خود پرداخته، کاری فکری و پژوهشی و زمان بر است. بنده به سهم خودم از تلاش‌های ایشان ممنونم و برایشان آرزوی توفیقات بیش از پیش در کارشان دارم.

برای تهیه کتابهای نایاب شیراز و فارس رنج بسیار برده ام!

سید محی‌الدین حسینی ارسنجانی با بیان سختی و رنج بسیار در به دست آوردن این نسخه‌های کمیاب و نایاب از جمله کتاب‌های عتیقه و صدساله و با قدمت بیشتر از آن اظهار داشت: برای خرید و تهیه و پیدا کردن این کتاب‌ها در طی سی سال تلاش مستمر مجبور به سفر به کشورهای مختلف عربی و آسیایی از جمله عراق و هندوستان، ترکیه، امارات، ارمنستان، گرجستان، تاجیکستان و عربستان و...شدم و با یاری یزدان پاک توانستم افزون بر سه هزار عنوان کتاب چاپ سنگی و چاپ سربی و کتاب‌های چاپی خیلی قدیمی و بعضا کتب خطی با قدمت چاپ صد سال و فراتر از آن را فراهم کرده و در کتابخانه شخصی خود در شیراز آرشیو کنم و به این وسیله دین خودم را به مردم با فرهنگ و متمدن شیراز و فارسیان صاحب جلال و شکوه ادا نمایم.

پیشکسوت فرهنگی فارس همچنین تصریح کرد: در آیین رونمایی از صد کتاب صد ساله و نشریات عهد پهلوی اول مجموعه‌ای منتخب از کتب نویسندگان و ناشران شیراز و از جمله نسخه چاپی ۱۴۵ ساله کلیات سعدی، دیوان ۱۰۰ساله حافظ شیرازی، کتاب‌هایی به خطوط زیبای خطاطان معروف شیرازی، جهرمی بویژه خطوط زیبای خوشنویسان معروف خاندان اشرف الکتّاب و افتخار الکتّاب ارسنجانی، کتب معروف از نویسندگان و شاعران دوره قاجار همچون فرصت‌الدوله شیرازی، اهلی و شوریده شیرازی و برخی از علما و مورخین فارس و شیراز و...در معرض دید عموم قرار گرفت.

حسینی ارسنجانی یاد آورشد: در این برنامه بخش‌هایی اندک از آثار مکتوب جمع آوری کرده از مجموعه فرهنگی خود را در معرض دید هموطنان و علاقه‌مندان به این آثار قرار دادم اما بنا دارم در زمینه نمایش کتاب‌های کتابخانه ۱۲۰ ساله احمدی شیراز، کتب فارسی چاپ بمبئی، کتب درسی مدارس قدیم، نشریات اواخر قاجار و اوایل پهلوی اول، نسخ نفیس اولین چاپ‌ها از دیوان‌های شعری حافظ و سعدی و دیگر دیوان‌های چاپ اولی از شعرای شیراز و فارس و ده عنوان نمایشگاه خاص در حوزه فرهنگ مکتوب شیراز و فارس را برای اولین بار در کشور و در دیار فرهنگ و ادب و هنر ایران، شیراز شهر راز برگزار کنم تا نسل امروز و فردا قدر داشته‌های خود را بدانند.

فعال فرهنگ و رسانه و مجموعه‌دار معاصر در ادامه افزود: قیمت برخی از کتاب‌های به نمایش در آمده در آیین رونمایی از صد کتاب صد ساله، کتاب‌هایی با قیمتهای باور نکردنی ده شاهی یا یک ریال و دو ریال و نقاشی‌ها و تصاویر و اطلاعات نو، از تاریخ و فرهنگ ایران و فارس و بزرگان شیراز و جاذبه‌های دیدنی و دیگر مسائل استان فارس به نمایش درآمد، که اعجاب و شگفتی همگان را برانگیخت.

دبیر اجرایی گروه فرهنگی شاهدان شیراز و برگزار کننده همایش‌ها و رویدادهای فرهنگی در مقیاس استانی و ملی بیان داشت: از انجمن فرهنگی فرهیختگان و مدیریت آن جناب نگهبان بویژه از خواهران الیکایی و گروه اقلیم عشق به مدیریت بانو وفایی و مدیریت و امور فرهنگی مجتمع مشیر و همه کسانی که در این آیین باشکوه حضور یافته و عزیزانی که برای اجرای این رویداد مهم فرهنگی تلاش و برنامه ریزی داشتند تشکر و قدردانی می‌نمایم.

ضرورت صیانت از تاریخ و فرهنگ مکتوب شیراز

ارسنجانی که دستی بر شعر و نسخه پژوهی و اسناد و مدارک تاریخی دارد گفت: مردم شیراز باید از فرهنگ مکتوب و دانش‌های پنهان تاریخ شهر خود با خبر باشند، به همین دلیل در طی سه دهه کوشش، اقدام به پیدایش نسخه‌های نایاب و کمیاب از کتاب‌های نویسندگان و دیوان‌های شعری شاعران شیرازی نموده‌ام که یک قرن و بیشتر از آن نویسندگانشان دار فانی را وداع گفته و یک بار برای همیشه آثارشان چاپ شده و بعدها تالیفاتشان رو به فراموشی رفته است، که به نظر خودم این کار در نوع خود ارزشمند و ماندگار خواهد بود و ارواح صاحبان چنین آثار پس از ده‌ها سال خرسند خواهد شد و به هر حال باید از اینگونه آثار صیانت کرد.

روح الله منوچهری در حاشیه این مراسم گفت: برای برنامه‌های این‌چنینی که در حوزه کتاب و کتابخوانی و اسناد و مدارک با ارزش و تاریخی است هم برنامه داریم و هم به اینطور کارها بها می‌دهیم.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس اظهار داشت: تلاش‌های جناب حسینی ارسنجانی که از فعالان فرهنگی و مطبوعاتی شیراز هستند، در زمینه جمع آوری نسخه‌های خطی و کتاب‌های قدیمی خصوصا کتاب‌ها و نشریات مربوط به ده‌ها سال پیش که نکات و اخباری درباره بزرگان و مفاخر و جاذبه‌های شیراز و فارس دارد، قابل تقدیر است.

امیر سجاد عابدی نیز در گفتگویی کوتاه با خبرنگار ما گفت: سالهاست که جناب ارسنجانی را می‌شناسم و با کارهای ایشان در زمینه‌های فرهنگی و پژوهشی آشنا هستم و امیدوارم همیشه خوش بدرخشند و به این جور اقدامات فرهنگی و نوشتاری خود در زمینه شناخت شیراز ادامه دهند.

مدیر مرکز پژوهشهای شورای اسلامی کلانشهر شیراز، رونمایی از نسخه‌های قدیمی و نایاب و نشریات نفیس و منحصر به فرد و با ارزش توسط جناب حسینی ارسنجانی آنهم برای نخستین بار در شیراز را ستود و بر تداوم این گونه برنامه‌ها در شیراز شهر راز تاکید کرده و اظهار داشت: در مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر شیراز کار گروه شناخت و بررسی مسائل شهر شیراز در دوره‌های مختلف تاریخی تشکیل شده و ما هم حتما از منابع در اختیار کتابخانه جناب ارسنجانی و دیگر پژوهشگران شیرازی در این زمینه بهره خواهیم برد.

در ادامه این برنامه پس از اجرای موسیقی سنتی و رونمایی از کتاب‌های چاپ صد سال به بالا از مجموعه فرهنگی حسینی ارسنجانی جشن تولد ۹۸ سالگی استاد مهدی مباشر شاعر شیرازی و عکس یادگاری فعالان فرهنگی و ادبی برگزار شد.

 

کد خبر 241292

 

دیدگاه ها

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید