
به گزارش پیام خبر، سومین دوره «جایزه فناورانه ایرج یزدانبخش» با حضور غلامحسین مظفری استاندار خراسان رضوی، دکتر عبدالرضا جوان جعفری، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر مهدی کرامتی معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، دکتر حبیب رجبی مشهدی معاونت پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد، فرماندهی نیروی انتظامی خراسان رضوی، اساتید هیئت علمی دانشگاه فردوسی، اعضای شورای راهبری گروه صنعتی پارت لاستیک و جمعی از مسئولان، دانشجویان، نخبه فناوران، کارآفرینان و صنعتگران کشور، در حوالی زاد روز زندهیاد ایرج یزدانبخش؛ پدر صنعت خراسان در مشهد، در سالن اجتماعات مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار شد.
این رویداد جهت گسترش ارتباط عمیق و مستمر صنعت و دانشگاه و با توجه به ضرورت جهتدهی بیش از پیش پایاننامهها و رسالهها به پژوهشهای کاربردی و همچنین تقویت کارگروهی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد خارج از پایاننامه یا رساله و با هدف تربیت و جذب نیروی انسانی مستعد در صنایع، سه سال متوالی برگزار شد که به مستعدین و طرحهای فناورانه برتر و شایسته دانشگاهی جوایزی اختصاص یافت.
لزوم نگاه فناورانه به توسعه اقتصادی
استاندار خراسان رضوی با حضور در این مراسم ضمن پاسداشت نام یاد و پدر صنعت خراسان، به بیان ویژگیهای شخصیتی و نگاه دقیق زندهیاد ایرج یزدان بخش، به حوزههای علم و صنعت اشاره کردند و از نقش کلیدی همسر فداکار مرحوم در حمایت، شکوفایی و ادامه یافتن مسیر توسعه و کسب دستاوردهای فناورانه یاد کردند.
غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی در بیان اهمیت تقویت شرکتهای دانش بنیان گفت: بهترین مسیر توسعه پایدار و فراگیر توجه به امر فناوری و نگاه فناورانه به توسعه اقتصادی است.
نقش آفرینی صنعت در حوزه دانش بنیان
نماینده معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در جمع صنعتگران و نخبگان علمی دانشگاهی حاضر در مراسم «سومین جایزه فناورانه ایرج یزدان بخش» با بیان گزارشی از وضع موجود و آنچه باید در حیطه دانشبنیان رخ دهد تاکید کرد: پیشرفت ابعاد مختلفی دارد، که در این بحث همکاری سه حوزه علمی، فناوری و دانش بنیان حائز اهمیت است.
دکتر مهدی کرامتی با اشاره به موجهای مختلف توسعهای در کشور از جمله «توسعه آموزشهای عمومی»، «توسعه مراکز آموزش عالی» و «شکلگیری و توسعه شرکتهای دانش بنیان» بیان کرد: اکنون در اواسط موج سوم که شاهد رشد شرکتهای دانش بنیان است.
وی توضیح داد: طبق آمار اعلام شده، اکنون ۲ درصد از جمعیت شاغلین در شرکتهای دانش بنیان فعالیت دارند از همین رو اشتغال ۲ درصدی و سهم ۳ درصدی از تولید ناخالص داخلی(GDP) کشور در این دهه اخیر بدست آمده است. اشتغال در شرکتهای دانشبنیان یعنی نگهداشت نخبگان، بازگشت نخبگان و مفید بودن و استفاده صحیح از جامعه نخبگان است. ایشان در ادامه به موضوع صادرات غیرنفتی و واردات شرکتهای دانشبنیان اشاره و تاکید نمود بایستی تلاش کرد تا پیشرفتهای حوزه علمی و فناوری در زندگی مردم و جامعه ملموس شود. امید است نتایج پیشرفتها در موج چهار قابل مشاهده باشد و منجر به ایجاد ثروت و رفاه در کشور شود.
کرامتی، در ادامه مقولاتی همچون «بهینه سازی انرژی»، «کمک به رفع آلایندگیها»، «حفظ محیط زیست» و «حکمرانی هوشمند» را برخی از اثرات سازنده و مفید شرکتهای دانشبنیان ذکر کردند.
تلفیق دانشگاه و صنعت
دکتر عبدالرضا جوان جعفری، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد، شرکت در این مجمع علمی، فنی و صنعتی که دل در گرو کشور و میهن عزیز خود دارد را افتخار دانست. وی در جمع دانشگاهیان و صنعتگران به میراث و فلسفه موسس گروه صنعتی پارتلاستیک که نگاه ارزشمند ایشان به انسان، جامعه و وطن بود، اشاره نمود و بیان کرد این مجموعه که از دهه شصت فعالیت خود را آغاز کرده نه تنها در صنعت لاستیک و تکنولوژیهای مربوطه پیشرو بوده است بلکه بنیانگذار توسعه و فناوری در ایران نیز بود و الگویی از رشد و توسعه پایدار همراه با اخلاق انسانی و کشور دوستی را در خود یکجا جمع کرده است.
جوان جعفری توضیح داد؛ در شرایطی مجموعههای فناورانه و مولد خدمت این چنینی در کشور فعال هستند که کشور با مشکلات متعددی در نوسانات ارزی، مشکلات تامین مواد اولیه، تحریمهای بینالمللی، محدودیتهای بانکی، عدم ثبات سیاستگزاریها کمبود نیروی انسانی متخصص و نهایتا رقابتهای نابرابر داخلی و بینالمللی همراه بوده است و آن چیزی که این مجموعه را تاکنون سرپا نگه داشته است عشق به کشور و مبارزه برای حفظ ارزشها و بقای میهن است.
وی یکی از ویژگی مهم این مجموعه را وجود خردمندی، فرزانگی، علم دوستی و ارتباط موثر با مجموعههای علمی کشور ازجمله دانشگاه بزرگ و بی مثال فردوسی مشهد دانست.
دکتر جوان جعفری اعلام کرد که دانشگاه فردوسی مشهد، 75 سال سابقه دارد و یکی از دانشگاههای برتر ایران است که در حوزههای مختلف مهندسی فناوری کشاورزی علوم انسانی جز دانشگاههای برتر محسوب می شود و طبق ارزیابیهای که به تازگی اعلام شد در برخی حوزههای موضوعی این دانشگاه، رتبه برتر را به خود اختصاص داد.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در ارائه بیانات خود گفت؛ دانشگاه فردوسی در دورهی جدید، تقویت مرجعیت علمی، پاسخگویی به جامعه در بخشهای مختلف، کارآفرینی و نهایتا راهبری و آیندهنگری را در دستور کار خود قرار داده است زیرا در چنین شرایطی ارتباط میان دانشگاه و صنعت به جهت توسعه پایدار امری مورد نیاز و اجتناب ناپذیر است.
وی افزود: مجموعه گروه صنعتی پارت لاستیک از سالها قبل همواره ارتباط خود را با بخشهای علمی و پژوهشی به ویژه دانشگاه فردوسی مشهد برقرار کرده است. سابقه این ارتباط به دهه 70 بر میگردد. زمانی که کارآموزان دانشگاه در مجموعه کارخانههای متعلق این گروه صنعتی حضور یافتند و در قالب طرحهای پژوهشی و پروژههای صنعتی و کارآموزی با یکدیگر همکاری نمودند و در دهه 90 با حمایت این شرکت 2 ربات مورد نیاز خطوط پارت لاستیک در دانشگاه فردوسی مشهد طراحی و ساخته شد و هم اکنون در خطوط تولیدی شرکت درحال بهرهبرداری هستند. حمایت این مجموعه از پروژههای سفارشی دانشگاه نقش مهمی در شکلگیری و توسعه مرکز رباتیک دانشگاه فردوسی داشته است.
دکتر عبدالرضا جوان جعفری بیان کردند، آمادگی همکاری بیشتر و راهاندازی دفتر نمایندگی این شرکت در دانشگاه و اجرای پروژههای مختلف علمی و صنعتی در بخشهای متعدد آرندی را دارد.
فناوری در راه است
مهندس سهیل یزدانبخش، رئیس گروه صنعتی پارت لاستیک در میان نخبه فناوران به لزوم ایجاد گفتمان سازنده میان نسل قدیم و نسل جدید برای ایجاد فهم مشترک اشاره نمود و گفت: ایرج یزدانبخش علم را با عشق به هم آمیخت. در روند سنتیِ صنعت ابتدا سختافزار و بعد نرمافزار شکل میگیرد اما با ظهور انقلاب صنعتی این روند تغییر کرده است. نمیتوان منتظر ماند تا صنعت رشد کند و سپس علم را به آن اضافه کرد بلکه این علم است که از ابتدا باید زیربنای صنعت باشد. شرکتهای بزرگ جهان امروز تحقیقات را در اولویت قرار دادند و با بهرهگیری از فرایندهای پایدار و نوآورانه، بهرهبرداری و کیفیت محصول خروجی را افزایش دادهاند. تحقیق و توسعه توقف ناپذیر است.
وی بیان کرد، این جایزه فناورانه نمادی از یک تعهد است. تعهد به علم و عالم است. تعهد به آن که علم را به عنوان نیروی محرکه صنعت به کارگیرد. تعهد به آنکه عشق را در کار و تلاش جاری میسازد و تعهد به ساخت پلی محکم میان نسل دیروز و نسل امروز میباشد.
رئیس شورای راهبری گروه صنعتی پارت لاستیک، دکتر عبدالله یزدان بخش و مدیر گروه صنعتی توکلان توس مهندس سید محمد بحرینیان از دیگر سخنرانان این مراسم بودند که به اهمیت و لزوم مسیر توسعه ایران و افزایش توجه به سه سطح علمی و فناوری و هوش مصنوعی در صنعت تاکید کردند.
پیوند دانشگاه با صنعت
در بخش دیگری از این مراسم، معاون پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد اشاره کرد: دانشگاه فردوسی مشهد همواره رسالت خود را در بحث پژوهش و فناوری طوری تعریف کرده است تا به طور موثر در خدمت جامعه و بخش های مختلف تولیدی و صنعتی کشور باشد .
دکتر حبیب رجبی مشهدی توضیح داد: دانشگاه فردوسی خود را ملزم به پاسخگویی به نیازهای جامعه میداند و در همین راستا کوشیده تا نیازهای آتی جامعه را رصد کند و برای این امر کار گروههایی مشخص شده است. اقدام سازنده یکی از این کارگروه ها نیز ایجاد رابطه کاری مثبت و سازنده با مجموعههای دانشبنیان و برتری همچون پارت لاستیک است. ایشان تاکید نمودند که برگزاری چنین همایشهایی برای حمایت دانشجویان و نخبگان جامعه دانشگاه و صنعتی موجب کاهش موج مهاجرت و افزایش مهاجرت معکوس به کشور میشود.
در بخشی از این مراسم کتاب تخصصی «پلیمرهای هوشمند» ترجمه دکتر غلامحسین ظهوری و دکتر هانیه سادات میران موسوی در حضور استاندار خراسان رضوی، معاونان ایشان و دکتر محمد جعفر یاحقی پژوهشگر، نویسنده و استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی مشهد معرفی و رونمایی شد.
در سومین دوره این رویداد دستاوردها و طرح های فناروانه نخبگان و فارغ التحصیلان دانشگاه فردوسی مشهد، در چهار حوزه متنوع «صنعت خودرو»، «رباتیک و هوش مصنوعی– اتوماسیون صنعتی»، «توسعه پایدار – مسائل زیست محیطی صنعت، انرژی و مواد اولیه»، «فناوری پزشکی – کاربرد در حوزه سلامت، دارو و درمان» که حاصل پایان نامهها و رساله دانشگاه بود مورد داوری قرار گرفت و طرحهای برتر معرفی و تقدیر شد.
در بخش اعلام برگزیدگان سومین جایزه فناورانه ایرج یزدان بخش، جوایز آزمون استعدادیابی ریاضی که در دو مرحله علمی در مقاطع مختلف ابتدایی و متوسطه برگزار شده بود، به برگزیدگان اهدا شد.
در ادامه این مراسم دکتر مهپیکر؛ دبیر علمی سومین جایزه فناورانه ایرج یزدان بخش، «توسعه علم»، «ترویج علم»، «کاربست علم» را اهم رسالت و ماموریت دانشگاهها دانست و گفت: شرکتکنندگان از 13 رشته و 6 دانشگاه مختلف در سال 1403 طرحهای فناورانه خود را برای ارزیابی و داوری فرستادند.
در پایان این رویداد که با همکاری و حمایت مالی گروه صنعتی پارت لاستیک و دانشگاه برگزار گردید، برندگان جوایز بخشهای مختلف رویداد معرفی و تقدیر شد.
طرح فناورانه «سیستم یکپارچه دست مصنوعی با کنترل ارادی» رتبه نخست سومین جایزه فناورانه ایرج یزدانبخش را کسب نمود و جایزه یک دستگاه خودروی سواری را دریافت کرد.
طرحهای فناورانه «ربات دستکش توانبخشی» و «طراحی و ساخت ابرخازن» به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند که با اهدای جوایز نفیس از دانشجویان و اساتید راهنما این دو طرح با حضور استاندار خراسان رضوی و جمعی دیگر از مسئولان کشوری و استانی تقدیر گردید.
ایرج یزدان بخش، پدر صنعت خراسان و بنیانگذار گروه صنعتی پارت لاستیک بود با تاسیس این مجموعه در سال ۱۳۶۳ و خدمات چشم گیری در زمینه کسب دانش فنی، بومی سازی و خود کفایی کشور نمود و به عنوان یکی از چهرههای شاخص صنعت کشور شناخته می شود که کتاب «قصههای من و بابا ایرج» از سرگذشت زندگی وی منتشر شده است. همچنین اولین کتاب «لاستیک سیلیکونی مایع» در ایران در دور دوم این جایزه معرفی شد.
- برچسب
- دانشگاه فردوسی